nika v jižní fasádě

Zkoumaný kamenný kvádr uvnitř niky (tab. 35) je poměrně velký, o rozměrech 40 × 45 cm. Zpracování jeho povrchu je obzvláště precizní. Nejprve byl hraněn prýskačem, který zajistil hrany pro tvorbu obvodové stezky. Ta byla vysekána dlátem s rovným ostřím o velikosti ostří kolem 1,5 cm. Poté následovalo jemné stržení přebytečného materiálu dvojšpicem. Finální přerovnání plochy bylo provedeno dlátem s plochými zuby o velikosti ostří 8 cm. Šířka zubů se pohybovala od 0,6 do 0,9 cm. Kameník přerovnával plochu dlátem a palicí ve vodorovné poloze. Příkladně a pečlivě je dodržován rastr stop v rovnoběžných řadách. Zkoumaný kvádr je zhotoven z pískovce, který lze charakterizovat jako mírně zvětralou horninu, místy s mechanickým poškozením, odpovídající na základě vizuálního posouzení třídě R4.