barokní bastionová pevnost

Z původní barokního fortifikačního systému pevnosti tvořeného třemi výškovými úrovněmi paprsčitých bastionů se dochovala část vnitřního perimetru opevnění tvořená hradbami s bastiony a kurtinami, západní a východní úsek vyzděného příkopu a dvoupatrové kasematy zaklenuté valenými cihlovými klenbami vybudované v delším severním a jižním úseku příkopu, jejichž původním účelem bylo poskytnout úkryt vojenské posádce i vojenskému materiálu v případě dělostřeleckého bombardování pevnosti. Z dalších staveb se dochovaly přízemní a jednopatrové kasárenské a další objekty (byt velitele pevnosti, kaplanka, správní budova), zbudované na hradbě. Z bastionů se dochovaly v horní úrovní pevnosti dva východní nárožní bastiony, pětiboký bastion uprostřed jižního úseku hradební zdi, druhý pětiboký bastion na východní straně, nad nímž se nachází půlkruhová bašta a nově jsou dostavěny nárožní bastiony na západní straně pevnosti. V pásu opevnění o etáž níže se na severovýchodní straně se nachází další mohutný bastion a mohutný do svahu vysunutý východní bastion kryjící vstup východní bránou vloženou do hradby mezi oba uvedené bastiony. Východní bránu tvoří budova obdélného půdorysu se vstupním průčelím je završeno segmentovým štítem flankovaným dvěma postranními pilastry, průchod bránou je valeně zaklenut se dvěma bočními strážnicemi se střílnami orientovanými do průchozího koridoru v bráně. Druhá, západní brána přiléhající k novodobě dostavěnému jihozápadnímu nárožnímu bastionu je patrová budova obdélného půdorysu krytá valbovou střechou s valeně zaklenutým průjezdem. Východní příkop překlenuje zděný most o dvou asymetrických obloucích sklenutých na střední pilíř, západní příkop přemosťuje dřevěný most. Torzálně je v severním svahu hradního kopce na pozemku parc.č. 626 dochován další pětiboký bastion patřící do vnějšího pásu opevnění na úrovni dvou výše uvedených bastionů kryjících východní bránu. Na severním bastionu je umístěn gloriet, do jeho zdiva je vsazen pomník Christiana d´Elverta.