brána usedlosti čp. 22

Usedlost čp. 22 je situována v jižní části vesnice, ve zřejmě nejstarší osídlené poloze okolo kostela Nejsvětější Trojice. V jižní části areálu usedlosti je vjezdová brána s ohradní zdí, přiléhající na západní straně k hospodářskému stavení. Na východní straně navazuje na nižší úsek ohradní zdi, který pokračuje oplocením před obytným stavením. Brána je kamenná, opatřena hrubě hozenou omítkou. Je nakloněná, z vnitřní strany zpevněná dvěma opěráky. Má vodorovné zakončení, s vjezdem s půlkruhovým záklenkem. Ostění tvoří veliké opracované kameny s okosem na vnější straně. Na západní straně se rýsuje zazděná branka. Vrata jsou dvoukřídlá, dřevěná. Podle průzkumu lidové architektury je ze dvora také vstup do sklepa, ve kterém vstupní portál obsahuje zbytky kamenných ostění bez profilace. Sklep je zaklenut valenou klenbou z lomového kamene s otisky po bednění.