ohradní zeď

Plná ohradní zeď vyzděná z lomového kamene, dochovaná bez omítek, ohraničuje plochu bývalé zahrady situované jižně a jihovýchodně od budovy tvrze. Zeď zároveň plní opěrnou funkci a vyrovnává rozdíl mezi úrovní terénu zahrady a komunikace procházející obcí. Při jihovýchodním nároží tvrze je ještě úsek dělící zídky s fragmentem schodiště a u jihozápadního nároží patrně mladší fragment dělící zídky. Jižní úsek ohraničující zahradu začíná a navazuje na ohradní zeď hřbitova areálu kostela sv. Petra a Pavla, odtud víceméně přímým úsekem pokračuje k západu. Poblíž nároží kostelní zdi je proražen prostý vjezd s prostou novodobou brankou. Zde je vlivem terénu zídka ještě nadzemní, směrem k západu však terén mírně stoupá a z prosté ohradní zdi se postupně stává taras. Na konci tohoto úseku je prolomen vstup pro pěší a za ním stoupají do zahrady kamenné stupně, vrátka jednokřídlá novodobá. Vpravo vstupu torzo opěrného pilíře a vlevo od něj navazuje nedůsledně provázané zdivo pokračující za nepravidelným úskokem segmentovým průběhem dále k severozápadu, kde končí u vjezdu do hospodářského dvora ležícího západně od budovy tvrze. Zde ve střední partii už zeď plní zcela opěrnou funkci a nad terén zahrady vystupuje jen nepatrně. Poblíž vjezdu vidět dvě mírně vystupující nároží a u vjezdu patrně později přezděný vjezdový pilíř. U vjezdu vlivem klesajícího terénu zdivo opět vystupuje nad jeho úroveň. Mírně předstupující nároží mohou hypoteticky souviset se zdivem starého pivovaru. Charakter zdi je zde mírně odlišný. Obecně platí, že zeď z lomového kamene na maltu hlinitého charakteru je složena z větších kamenů (některých hrubě opracovaných), doplněných drobnými úlomky lomového kamene a pouze sporadicky doplněno úlomky či částmi cihel. Koruna zdiva kryta většími placáky. Omítky se nedochovaly ani v jádrové vrstvě. Úsek zdi při jižním nároží tvrze je souběžný s jihozápadním průčelím jihozápadního křídla. Původně odděloval produkční zahradu od hospodářského dvora při tvrzi, vložený byl mezi nároží tvrze a ohradní zeď areálu kostela. Dnes zachována cca západní polovina od vstupu situovaného ve středové ose tohoto úseku. Ve vstupu dva kamenné stupně složené z velkých opracovaných kusů lomového kamene. Charakter zdiva je obdobný jako u jižního úseku, tvoří jej větší kameny, některé nahrubo kamenicky opracované, doplněné drobným lomovým kamenem. Omítky se nedochovaly. Úsek u západního nároží je souběžný s jihozápadním průčelím jihozápadního křídla. Jedná se o fragmenty zdiva obdobného charakteru jako při protějším nároží.