brána s brankou usedlostí čp. 39 a 4

Usedlost je situována na jižní straně návsi. Původně se jednalo o jednu usedlost, kolem poloviny 19. století rozdělenou na dvě oddělené části (dnes čp. 39 a čp. 4). Nejhodnotnějšími prvky jsou brána s brankou. Brána tvoří vjezd do dvora v usedlosti čp. 39 a zazděná branka je součástí zadní stěny stodůlky, napojené k chalupě čp. 4 (tedy rozšířením chalupy o stodůlku funkce branky zanikla). Zděná vjezdová brána je pravoúhle zakončená a opatřená vápennou omítkou. Na západní straně k ní přimyká štítové průčelí sousední stodůlky, které zakrývá část kamenného ostění brány. Vjezd brány je sklenutý půlkruhovým obloukem, s mohutným tesaným ostěním s okosem na vnější straně. Oblouk záklenku je složen se čtyř částí. Při patách ostění jsou vystupující zarážky. Nadezdívka brány na segmentovém záklenku má pultovou stříšku z pálené krytiny. Vrata jsou dřevěná, dvoukřídlá, s ozdobným kováním. Kamenné ostění branky je opracováno obdobným způsobem. Půlkruhový záklenek sestává ze dvou čtvrtkruhových kamenných prvků, sloupky z menších částí. Nadezdívka branky je snížena až k vrcholu záklenku a zakryta střechou stodůlky.