škola

Hlavní školní budova je volně stojící zděná (smíšené zdivo s převahou kamene) omítaná jednopatrová stavba založená v půdorysném tvaru připomínajícím písmeno „T“. Základní obdélný půdorys, orientovaný podélnou osou cca ve směru V-Z, je v severním podélném průčelí asymetricky rozšířen pravoúhlým schodišťovým křídlem. Střecha je valbová, nad schodištěm sedlová se zděným štítem, střešní plášť tvoří keramické pálené tašky bobrovky položené v korunovém krytí (na řídké laťování). Z hřebene vystupují dva prosté zděné hladce omítané komíny. Fasády s jednoduchými historizujícími prvky nebyly od doby výstavby upravovány. Základní půdorys rozšiřuje ještě přízemní hospodářské stavení a mladší záchodový přístavek vestavěný do kouta mezi východním bokem schodišťového tělesa a východní částí severního průčelí školy. Hlavní průčelí, obrácené k jihovýchodu, je desetiosé s asymetricky umístěným vstupem (mezi čtvrtou a šestou okenní osou od východu). Obě kratší „štítové“ fasády mají dvě okenní osy a v nich slepé okenní otvory. Ze severní strany fasády vybíhá zmíněné dvoupatrové schodišťové křídlo s postranním mladším přístavkem záchodů pod pultovou střechou, krytou bobrovkami položenými v korunovém krytí na řídké laťování. Budovu zvýrazňuje poměrně bohatě koncipovaná štuková fasáda členěná nárožní plastickou bosáží s hrubší omítkou, mírně předstupujícím soklem s proškrabávanými spárami, kordonovou římsou doplněnou shora průběžným hladkým pásovým soklem a ukončená bohatě profilovanou korunní římsou provázenou na spodní hraně hladkým lizénovým pásem. Na výšku obdélné okenní otvory mají segmentové nadpraží a odstupňovaně ustupující profilované šambrány. Okenní otvory v přízemí jsou ještě doplněny vysokými nadpražními segmentovými pásy ukončenými profilovanou lištou, okna v patře pak mají navíc obdélné vpadlé parapetní výplně. Nad vstupem a sousedící okenní osou ze západní strany je obdélné pole vymezené profilovanou lištou, v němž byl nápis: „Obecná škola“. V patře nad tímto polem, ve středové ose fasády, jsou malované sluneční hodiny (sluneční tyč chybí). Vstupní otvor je zvýšen třemi kamennými stupni s nízkými bočními zídkami krytými kamennými bloky s horní stranou spádovanou ve tvaru nízké sedlové stříšky. Vstupní otvor stejně jako okenní otvory ukončen segmentovým obloukem a lemovaný ustupující profilovanou šambránou, za níž je do zdiva vsazeno hladké kamenné ostění. Vstupní dveře situované za lícem ostění jsou dřevěné, dvoukřídlé rámové konstrukce, s nadsvětlíkem děleným svislými příčlemi do tří tabulek. Závěsy jsou zapuštěné, s válcovými pouzdry se zaoblenými konci, pravé křídlo doplněno horní a spodní zástrčí. Výplně okenních otvorů tvoří původní dřevěná dvojitá čtyřkřídlá okna s poutcem, ven a dovnitř otvíravá. Vnější okna osazena mírně za líc fasády, křídla dělena celkem do osmi tabulek (pod poutcem do šesti), některá křídla mají větrací tabulku. Závěsy jsou zapuštěné s válcovými pouzdry ukončenými kuželkou s koncovou kuličkou (bambulkové závěsy). Uzavírání zajišťují (i u horních křídel nad poutcem) pákové otočné uzavírky. Severní fasáda je hladká, členěná pouze hladkými nárožními lisénami a přechází na ni korunní římsa. Okenní otvory schodišťového prostoru na severní straně jsou poznamenány druhotnými úpravami - místy zůstaly starší rámy, či byly vloženy novodobé výplně z luxferů.