okno ze starší fáze rotundy

Relikt okenního otvoru o velikosti cca 100 x 60 cm byl nalezen v archeologické situaci. Z hlediska kamenického opracování byly posuzovány lícové plochy a styčné plochy, které byly v první fázi opracovány špičatým topůrkovým nástrojem, poté byly hrany předefinovány stezkou. Tato stezka byla ale sekána taktéž sekyrou s rovným břitem. Finální plochy pak byly diagonálně přerovnány sekyrou. Zajímavé je finální broušení špalety okna, rovnoběžné stopy po broušení se dochovaly do dneška. Nástrojem mohla být buď sekyra s rovným ostřím širokým cca 6 cm, ale pak musíme počítat s využitím dvojšpice k prvotnímu zpracování, nebo byla nástrojem sekyra se špicí. Kámen lze charakterizovat jako zdravou až mírně navětralou horninu, odpovídající na základě vizuálního posouzení tř. R4.