vnější obvodové zdivo apsidy

Zkoumané kvádry se nacházejí na vnějším líci východní apsidy a jsou pískovcové. Pokud budeme předpokládat původnost obou kvádrů, jsou tyto bloky větší než u jiných staveb. Pohybují se kolem 30-65 x 15 cm. Zajímavá je i úprava povrchu. Pro hrubé modelování tvaru se sice využil dvojšpic, ale na hranění kvádrů bylo využito dláta, nebo prýskače. Tento nástroj na rozdíl od dláta nemá pozvolný úhel ostří, ale v úhlu 45°. Obvodové stezky byly sekány kolem dokola kvádru dlátem s rovným ostřím. Lícová plocha byla pak přerovnána sekyrou s rovným ostřím o šířce 4 – 5 cm. Údery sekerou byly vedeny šikmo v řadách nad sebou, systematicky a ve finále i přes původní stezky. Zkoumaná část zdiva je tvořena z pískovce, který lze charakterizovat jako mírně zvětralou horninu odpovídající na základě vizuálního posouzení tř.R4.