památník

Pomník tvoří štíhlý ústřední hranolový pilíř o rozměrech cca 30x30 x 350 cm z tepaného měděného plechu (měď dovezená ze Sibiře byla poskytnuta Legionářskou obcí) s kónicky rozšířenou patou a hlavicí, završený pozlacenou zeměkoulí. Stěny pilíře pokrývají dekorativní symboly vztahující se k českobratrské tradici a víře a nápisy, připomínající na jedné straně významné českobratrské osobnosti, na další zbudování památníku a jména provádějících osob, přední stěnu zdobí slavnostní citát Al. Jiráska: „Hle místo žalem předků posvěcené, z jejich slzí růže zkvetly, památka silné víry, věrné lásky v hrůzách vyhnanství“ a požehnání: „živ buď národe, neumírej, vláda věcí tvých se k tobě zase navrátí, ó lide český“. Zlacenou zeměkouli ve vrcholu obepíná měděný pás s postavami, který má připomínat ve světě bloudící exulanty.