budova krematoria

Samostatně stojící přízemní objekt, situovaný ve stoupajícím terénu nad původním, zahradně upraveným rybníčkem na Motolském potoce. Před průčelím je terasa s opěrnou, konkávně půdorysně vyklenutou zdí obloženou pískovcovými, hrubě opracovanými deskami. Na terasu vystupují symetrická schodiště sledující zaoblený tvar opěrné stěny. Před nástupní terasou stojí dvojice kamenných válcových podstavců na obřadní oheň. Půdorys budovy má tvar nepravidelného kříže. Hlavní východní část tvoří obřadní síň. Severní křídlo zabírá místnost pro pozůstalé, obřadníka a vstupní chodba se zázemím. Původně zde byla i místnost pro kněze. Jižní příčné křídlo obsahuje márnice, prostory pro zaměstnance, lékaře a sklady. Vše propojuje chodba osvětlená bazilikálně pruhem tenkých oken pod stropem. Jediným veřejně přístupným prostorem v jižním křídle je místnost sloužící k vystavení rakve s původní prosklenou konstrukcí. V severním křídle je žároviště. Hlavní průčelí má klasicizující formu portiku neseného čtyřmi sloupy (po dvou za sebou) a bočními stěnami z hrubě opracovaných pískovcových kvádrů. Štíhlé sloupy obložené skleněnou mozaikou vytvářejí vstupní prostor do obřadní síně. Sloupy v druhém plánu jsou součástí prosklené stěny, jejíž střední část lze zasunout do suterénu a rozšířit tak obřadní síň směrem do exteriéru. Na průčelí s portikem navazuje příčné křídlo, v jehož středu v ose za portikem se uplatňuje hmota širokého, ve tvaru pylonu pojatého komína, obloženého drobnějším kamenným obkladem. Fasády bočních křídel s pravoúhlými otvory pokrývá hladká omítka. Nosný systém budovy tvoří cihelné stěny a železobetonové trámové stropy, na kterých spočívají dřevěné vazníky nízkých střech kryté plechem.