kaple sv. Antonína Paduánského

Kaple sv. Antonína Paduánského je historizující podélná, jednolodní, sakrální stavba orientovaná severojižním směrem s vestavěnou hranolovou věží na jižní straně. Masivní soklová část je od terénu k parapetům třikrát zalomená. Presbytář je pětiboký s jedním vertikálně řešeným oknem s půlkruhovým záklenkem v severní stěně. Interiér je z bočních stran prosvětlován vždy trojicí oken, z nichž střední (v rizalitu) je širší než obě krajní. Okna jsou na výšku obdélná s půlkruhovým záklenkem v zalomeném ostění. Nad okny pod římsou je obloučkový vlys obíhající krom osového rizalitu a jižního průčelí celou stavbu, nad vlysem je vodorovný pás s diamantováním. Samotná korunní římsa je jednoduše profilovaná. Východní a západní strany kaple jsou symetrické se třemi okenními otvory. V osách těchto průčelí je zdvojenými pilastry orámovaný rizalit zakončený štítem s obloučkovým vlysem s protaženými svislými příporami. Nad vnitřními pilastry ve střešní rovině je po obou stranách menší věž se sedlovou stříškou a nikou. Z této věžičky vede směrem vzhůru atiková zídka zakončená ve vrcholu kamenným křížem. Střecha lodi je valbová, na starších fotografiích s volskými oky. Jižní (vstupní) průčelí přechází plynule ve hmotu věže, jejíž velikost je zdůrazněna průběžnými vertikálními prvky (pilastry). Ze soklové části vybíhá zděná bíle omítaná ohradní zeď. Nároží jižního průčelí je zpevněno pilastry s akcentovanou korunní římsou, která nárožními pilastry končí a přes jižní průčelí neprobíhá. Na pilastrové římse je na každé straně věžička se sedlovou střechou s nikou. Vstup je na výšku obdélný s půlkruhovým záklenkem v ústupkovém profilovaném vstupním portiku se dvěma pilastry zakončenými křížícími se sedlovými stříškami s kamennými kytkami. Mezi pilastry je vodorovná římsa s pultovou střechou. V ose průčelí, uprostřed mezi pilastry vyčnívá masivní konzola se sochou postavy žehnajícího Krista s knihou s křížem pod levou rukou, žehnající pravá paže postrádá dlaň s prsty. Dveřní výplň je dřevěná dvoukřídlá pravoúhlého tvaru. Půlkruhový tympanon slouží jako prosklený světlík s pruty s motivy lomeného oblouku. Nad pilastry s věžičkami u vstupu vystupuje mělký pilastr směřující vzhůru, který plynule přechází v nárožní pilastr věže. Zakončen je profilovanou římsou. Pole mezi vstupem a touto římsou je prolomeno úzkým na výšku orientovaným oknem s půlkruhovým záklenkem v zalomeném ostění a kruhovým otvorem. Pod římsou je motiv zubořezu. Nad římsou vybíhá vzhůru nový nárožní pilastr zakončený dvojicí křižujících se sedlových střech. Prostor mezi nárožními pilastry je prolomen na každé straně věže po dvojici sdruženými okny s půlkruhovými záklenky s dřevěnými žaluziemi. Střecha věže je jehlancová s červenou plechovou krytinou zakončená makovicí s křížem.