sýpka se sklepy

Jedná se o jednopatrovou stavbu obdélného půdorysu krytou vysokou sedlovou střechou s bobrovkovou krytinou. Budova je ze smíšeného zdiva s převahou kamene se (zčásti) armovanými nárožími, cihlové jsou oba štíty, nejvyšší část stěn nad okenními otvory patra a zdivo kolem otvorů. Ze severovýchodního dlouhého průčelí vystupuje převážně cihlový hranolový přízemní přístavek krytý původně vysokou valbovou střechou s námětky. Další přístavek vybíhá ze severozápadního štítového průčelí, přízemní dlouhé křídlo ze smíšeného zdiva s převahou cihel, protáhlého obdélného půdorysu kryté pultem. Dlouhá průčelí budovy jsou trojosá, štítová jsou dvouosá, štíty samotné jsou prolomeny trojicí oválných otvorů (2 + 1 výše). Severovýchodní průčelí je prolomeno v přízemí dvěma pravoúhlými vstupy, přístavek mezi nimi pak původně na čelní straně dvojicí segmentově zaklenutých otvorů, z nichž pravý byl zaslepen do podoby mělké niky a skutečný vstup tvořil v severozápadním bočním průčelí prolomený pravoúhlý otvor; v současnosti je dříve zaslepený čelní vstup proražen a naopak boční zazděn. V patře je zleva prolomen pravoúhlý vstup (volně do prostoru bez nástupní konstrukce), v místě nedochované vysoké střechy přízemního přístavku se nachází pravoúhlý kamenný lištový portál a konečně vpravo od něj je prolomen menší zaslepený segmentově zaklenutý okenní otvor. Dlouhé jihozápadní průčelí orientované do sečené louky je prolomeno v přízemí i v patře trojicemi okenních otvorů, v přízemí pravoúhlých (zleva třetí je zazděn) a v patře segmentově zaklenutých. Do okenních otvorů jsou vsazeny mříže z pravoúhle se protínajících kovaných prutů. Severozápadní štítové průčelí je (krom oválných otvorů ve štítě) prolomeno zazděnými pravoúhlými okenními otvory a v druhé ose v přízemí (kryté hmotou dlouhého přístavku) segmentově zaklenutým vstupem se šikmou špaletou a cihlovým schůdkem z vnitřní strany. Dlouhý přístavek je prolomen pravoúhlým vjezdem pod trámovým překladem a segmentově zaklenutými okenními otvory s kovanými mřížemi. Jihovýchodní štítové průčelí je (opět krom oválných štítových otvorů) prolomeno dvojicí zaslepených pravoúhlých okenních otvorů (se segmentovými odlehčovacími oblouky). Na obnažených průčelích postrádajících omítnutí jsou vedle současných otvorů patrná rezidua otvorů ze starších vývojových etap: půlkruhové záklenky, segmentově zaklenuté odlehčovací oblouky, zaslepené štěrbinové a obdélné otvory atd. Severozápadní průčelí u severního nároží rozšiřuje šikmý opěrák. Obě dlouhá průčelí jsou ukončena korunní římsou fabionového tvaru. Ze severovýchodního přístavku se šikmou nájezdovou rampou s cihlovou valenou klenbou, opatřenou uprostřed schodištěm, po jeho stranách drahami pro kola povozů a na bocích nízkými parapety, vstupuje do rozlehlých sklepních prostor. Hlavní monumentální podzemní prostora pod budovou je dvoulodní, s valeným zaklenutím s výsečemi sklenutým na dva robustní centrální pilíře. Klenební výseče vybíhají v obvodových stěnách z pilastrů s kamennými římsovými hlavicemi. V ose budovy vybíhá z hlavní sklepní prostory dlouhý valeně zaklenutý tunel. Severozápadně od řešené budovy se nachází samostatný vstupní objekt do schodištní chodby k další soustavě sklepních chodeb, která však aktuálně není s podzemím řešené hospodářské budovy propojená.