pošta České Budějovice 4

Pošta umístěná severně od OD Družba pomyslně ukončuje část sídliště s novější zástavbou. Sestavena je ze dvou kvádrů, první nižší je výrazně horizontální, na něj nasedá druhý menší, zabírající zhruba polovinu půdorysu. Nízká část je dvou podlažní, nástavba obsahuje další dvě podlaží. Zastřešení je ploché, pošta není podsklepena. Přízemí je mírně odstoupené, v severní části je tvořenou otevřeným průjezdem pro zajištění poštovních zásilek. Vstup je kryt vybíhajícími stěnami. Patro je mírně předsazené, asymetricky a nepravidelně členěné zasklenými a vyzděnými plochami. Pravá část střechy horizontální části je prolomena někdejším schodišťovým světlíkem, který je v současnosti plnostěnný. V levé části je na patro usazen dvoupodlažní kvádr administrativní části. Třetí podlaží je opět mírně ustoupené, obklopené pilíři skeletového systému, které nesou vyšší podlaží. Čtvrté podlaží je opět předsazené, v příčném směru dokonce přesahující horizontální nižší hmotu pošty, po obvodu pláště obíhá pás s okny. Původní řešení kombinovalo zděné a prosklené plochy, v nejvyšším podlaží se uplatnily panely systému FeAl. Ustoupená podlaží byla pokryta švédskými deskami, v partii průjezdu byly nosné stěny pokryty obkladem z mosteckých pásků. Použitá barevnost a materiály dodávaly budově lidské měřítko zapadající do starší zástavby, která přímo navazovala na poštu. To se změnilo s rekonstrukcí pláště v roce 2014. Některé partie, které byly dříve tvořeny ocelohliníkovými rámy, byly vyzděny, obálka byla kompletně zateplena a povrch omítnut. Okenní výplně drží původní rozvržení, rámy jsou však masivnější a barevně výraznější. Původní výplně vstupu byly zcela nahrazeny dveřmi ovládanými pohybovým čidlem.