socha sv. Jana Nepomuckého

Kamenná socha světce v majestátním postoji, s křížem v náručí a s kovanými železnými atributy, svatozář s hvězdičkami a palmová mučednická ratolest. Socha je posazena na čtvercový podstavec, profilovaný jako patka sloupu. Podstavec se sochou vyrůstá z mohutného soklu, který je nahoře i u základny členěn mohutnými, silně vystouplými profilovanými římsami. Strany soklu zdobí rýhovaná pole a v jeho čelní stěně je vložen oválný šlechtický znak, přichycený železnými skobami a s datem 1705. Ve znaku nápis. Jedná se o tradiční zobrazení daného světce v životní velikosti provedené kompletně v kamenném materiálu. Dílo se skládá ze základny, soklu, podstavce pro sochu a vlastní sochy. Jednostupňová základna sochy má půdorysně čtvercový tvar o délce strany 1,70 m. Její výška je 0,13 m. Na ni navazuje sokl, který se tradičně skládá z patky soklu, těla soklu a soklové hlavice. Patka soklu je třikrát odstupňovaná. Její rozměry jsou 1,07 × 1,07 × 0,14 m. Tělo soklu je vysoké 1,26 m a půdorysné rozměry má 0,63 × 0,64 m. Na všech je ho čtyřech bočních stranách jsou vytesány jednoduchá zrcadla. Pouze čelní z nich, tj. zrcadlo severozápadní, má ve svém středu vytesánu plochou niku o rozměrech 0,58 × 0,48 m a hloubce 5 cm. V ní byla s vysokou pravděpodobností umístěna nápisová deska. Ta se ovšem do současnosti nedochovala. Hlavice soklu je vysoká 0,17 m, je pětkrát odstupňovaná a má maximální půdorysné rozměry 1,01 × 1,01 m. Celková výška soklu tak dosahuje 1,57 m. Na sokl navazuje podstavec o výšce 0,33 m a maximálních půdorysných rozměrech prakticky shodných s tělem soklu – 0,63 × 0,63 m. Popisovaný podstavec je ve své střední části vcelku tradičně výrazně konkávně tvarován. Postava sochy stojí na plintu o rozměrech 0,48 × 0,50 × 0,10 m. Samotná socha je vysoká cca 1,80 m, široká asi 75 cm a její maximální tloušťka je přibližně 0,55 m. Celková výše díla je cca 3,94 m. Svatý Jan Nepomucký je zobrazen v lehkém kontrapostu a jeho tělo je mírně esovitě prohnuto. Je oděn do dlouhé sutany, patrně kleriky, která sahá až po plintus. Na ní má oblečenu rochetu sahající lehce pod kolena. Spodní okraj rochety je zdoben náznakem krajky. Přes ramena má přehozenu almuci sepjatou u krku. Spodní část tohoto kusu světcova oděvu je bohatě zdobena třásněmi. Kučeravé vlasy světce kryje kněžský čtyřrohý biret. Jan Nepomucký je tradičně zobrazen s kratším kadeřavým plnovousem. Pravá ruka světce splývá volně kolem těla. Dlaní této ruky přidržuje patu krucifixu. Hlava krucifixu leží na jeho levém rameni. Krucifix je tak zobrazen v dosti vertikální poloze. Levá ruka je opět z velké části schována pod záhyby almuce. Zpod ní vychází jen část od zápěstí po konečky prstů. Levá ruka je výrazně ohnuta jak v lokti, tak i v zápěstí. Část světcovy dlaně a prstů spočívá na Kristově těle. Hlava zobrazené osoby je otočena výrazně doleva a lehce směrem dolů – směrem ke krucifixu. Danou práci nelze zcela jednoznačně označit za práci lidového charakteru, přesto se jedná o dílo nevysoce umělecky školeného tvůrce. Uvedené se odráží v jednoduchém řasení světcova oděvu či zpracování světcovy levé ruky.