Letenské sady se soklem Stalinova pomníku

Sady jsou jedním z prvních veřejných městských parků promenádního charakteru, zbudovaných na hraně letenského svahu v poslední čtvrtině 19. století. Jeho jednotlivé novokrajinářské partie jsou propojeny systémem alejí. Do střední části Letenských sadů byla v souvislosti s výstavbou Stalinova pomníku v 50. letech 20. století vložena nová formální kompozice vymezená přímkami cest paprsčitě se rozbíhajících od ústřední plochy pomníku. Hlavní jižní strana architektonisovaného řešení podnože a soklu pomníku obrácená k městu je tvořena monumentálním schodištěm, situovaným do letenského svahu a napojeným na zahradní řešení jeho navazujících částí. Schodiště, osově symetrické a navazující na osu Čechova mostu je završeno vlastní soklem pomníku. Ze spodní nástupní plochy vychází kratší úsek jednoramenného schodiště, přecházející z mezipodesty ve dvouramenné schodiště, zakončené na průběžné cestě přímo pod vlastním soklem pomníku. Sokl je tvořen architektonicky členěnou stěnou se zdůrazněnou předstupující střední částí. Zdivo z bosovaných žulových kvádrů je doplněno partiemi s obkladem hladkými žulovými deskami, které doplňují na nárožních pilířcích opěrných zdí schodiště a soklu dekorativní bronzové prvky a vázy. Dlažba vlastního schodiště i řešení letenského předpolí soklu býv. pomníku je tvořena z hladkých žulových desek s klasickým architektonickým využitím barevné kombinace materiálu světle šedé a červené barvy. Pod pomníkem jsou rozsáhlé suterény (substrukce) se železobetonovými trámovými konstrukcemi. Architektonické řešení svahu se schodištěm se plynule otvírá do celkového parkového řešení okolí. Tři cesty jsou vedeny víceméně ve směru východ - západ, kdy první cesta vedena za hranou letenského svahu směřuje šikmo od Hanavského pavilonu za čelem pomníku směrem ke Kostelní ulici, druhá směřuje za prostorem pomníku od rohu bastionu rovněž ke Kostelní ulici a třetí je vedena rovnoběžně s druhou. Od prostoru pomníku vedou paprsčitě tři cesty směrem na východ a tři směrem západním. Od pomníku směrem k Vltavě vede dvouramenné impozantní schodiště směřované na osu pomník – Čechův most, které ústí pod pomníkem na dlážděnou plochu, ze které vychází vyhlídková cesta vedoucí po hraně svahu. I když je prostor Letenské pláně architektonizován vloženými přímkami cest téměř až k ulici Milady Horákové, Badeniho a Nad Štolou, výrazné a významné úpravy jsou soustředěny kolem podstavce pomníku. Hrany cest jsou doplněny masivními kamennými obrubníky do určité vzdálenosti od pomníku a místa ukončení takto výtvarně pojednaných obrubníků vymezují hranici náročných úprav okolí pomníku. Jeho pravidelný útvar je radiálami cest rozčleněn na několik segmentů se stromy bez keřového patra, struktura porostů tak evokuje iluzi malých hájů. V nich se vyskytuje řada dřevin mimořádné kvality, např. porosty dubu letního (Quercus robur) a buku lesního (Fagus sylvatica). Samotná podesta pomníku je zarámovaná masivními a ponurými výsadbami jehličnanů. Složitá struktura bývalého pomníku a jeho okolí je oddělena od prostoru vlastní Letenské pláně výraznou alejí z lip stříbrných (Tilia tomentosa). Stávající kulturní památky na území Letenských sadů: Na pozemcích navrhovaného území se nachází několik staveb – objektů, které jsou již kulturními památkami, konkrétně: 1. objekt restaurace na Letné (Zámeček), čp. 341 (s vlastním pozemkem parc. č.2106), 2. objekt restaurace Praha (Expo), čp. 1500 (s vlastním pozemkem parc. č.2104/7), 3. viniční sklepy (bez čp., s vlastním pozemkem parc. č. 2104/6, 2104/8), 4. socha Dívka a socha Diana se srnčí rodinou (obě na části pozemku parc.č. 2104/1), 5. objekt Hanavského pavilonu, čp. 173 (s vlastním pozemkem parc.č.2154), 6. hudební besídka u čp. 341 (bez čp., s vlastním pozemkem parc. č. 2107), 7. pavilon s dětským kolotočem, bez čp., na části pozemku parc.č. 2104/17, 8. větrací komíny Letenského tunelu s mosaikami Z. Sýkory, bez čp., na části pozemku parc. č. 2118/7). (položka 1- 6 jako soubor s rejstřík. č. 40574/1-1545, položka 7. s rejstřík.č. 11880/1-2163, položka 8. s rejstřík.č. 100579)