starý palác

Původní palác se svým podélným vstupním průčelím s trojosým balkonovým rizalitem obrací k jihu, do nádvoří, vymezeného vnitřní hradbou. Budova má po klasicistní přestavbě střízlivě řešené hladké fasády ukončené římsou a nízkou valbovou střechu s recentní krytinou z pálených ražených tašek. Jižní průčelí se uplatňuje jako třípodlažní, neboť z terénu je přístupná i úroveň horních sklepů. Výrazným prvkem průčelí je trojosý, výrazně vystupující rizalit zakončený balkonem s recentním kovovým zábradlím. Boky rizalitu mají patrové uspořádání, s půlkruhově zaklenutými portály vysokých vstupů a okny nad nimi, kdežto uprostřed je prolomený vysoký arkádový výklenek, na jehož pozadí se uplatňuje pouze okno. Zbytek fasády má v 1. patře pravidelný rozvrh vysokých obdélných oken v rytmu 2-3-2. Okna jsou čtyřkřídlá, členěná do 2x4 tabulek, osazená v líci fasády a opatřená hladkou šambránou s uchy a obvodovou lištou. Obdobné šambrány má i pětice nižších oken v přízemí (2.n.p.), rozmístěná poměrně pravidelně, ale osově nesouvisející s rozvrhem patra. Při zemi vedou do úrovně sklepů v krajních osách obdélná okna bez šambrán. Na severní straně se palác až pod úroveň 1.patra opírá o kamennou štítovou zeď, založenou na skalním masivu. Vysoká obdélná okna se uplatňují pouze v patře. V přízemí je prolomen vstup s půlkruhovým záklenkem a šambránou, členěnou patkami a klenákem. Nad vstupem je druhotně umístěná kamenná barokní mušlová kartuše s aliančním znakem Salmů a Zárubů. Pochází údajně z r. 1748 - původně ze stodoly hospodářského dvora). Nad oválnými štíty je vytesána vévodská koruna, pod nimi iniciály E:V:G:/Z:S:G:G:V:Z:F:V.H: (podle M. Trappa znamenají: Eleonora verwittwete Gräfin zu Salm, geborene Gräfin von Záruba Freifrau von Hustiřan). Dveře jsou dvoukřídlé, recentní. ke vstupu vede jednoramenné s c h o d i š t ě, obložené kamenem, doplněné klasicizujícími vázami zřejmě z umělého kamene. K pravému nároží je připojený mohutný šikmý opěrný pilíř. K západu se palác obrací úzkým dvojosým průčelím na vysoké hladce omítané podnoži, s výrazným ústupkem nad přízemím. Okna jsou opět čtyřkřídlá, lemovaná hladkými lištovými šambránami s uchy.