centrální kříž

Centrální novogotický litinový kříž s plastikou Ukřižování z roku 1874 je situován uprostřed hřbitova na hlavní komunikační ose propojující vstupní bránu s márnicí. Na dvou osmibokých kamenných stupních (žula) osazen litinový podstavec, na němž spočívá vysoký latinský kříž s pozlaceným tělem Krista. Kolem kříže dekorativně řešené litinové oplocení, zasazené do žulového obrubníku. Litinový podstavec na čtvercovém půdorysu s okosenými nárožími spočívá na širším nízkém osmibokém litinovém postamentu. Podstavec vyrůstá z nízkého odstupněného soklíku. Ve stěnách soklu jsou vpadlá orámovaná obdélná pole, v čelním osazena deska se zlaceným nápisem: Na památku / věnovala / p. MATILDA / BUBNÍKOVÁ / r. 1874. Okosená nároží doplňují nárožní opěráky, vyplněné obdélnými poli s reliéfními rozvilinami, kryté přesahujícími stříškami. Podstavec završuje atiková dekorativně řešená římsa ve tvaru cimbuří, pod níž probíhá prolamovaný dekorativní pás s geometrickými a rostlinnými motivy. Litinový kříž má nízkou hranolovou patku s okosenými hranami, gotizujícími vpadlými poli a mírně vypouklou římskou. Vlastní kříž je hladký, s vyžlabenými hranami, kolem křížení břeven zdobený zašpičatěnými výstupky. Na kříži visí Kristovo tělo s pažemi rozepjatými do tvaru písmene Y, bederní rouška je svázaná u pravého boku, hlava s trnovou korunou je nakloněna mírně vpravo dopředu. V horní části kříže nápisová destička se zlaceným nápisem: IESUS / NAZARE / NUS / REX / IUDÄORUM. Oplocení tvoří litinová pole s geometrickým a rostlinným dekorem, osazená mezi litinové sloupky, vložená do žulového obrubníku. Na čelní straně oplocení dvoukřídlá vstupní vrátka, před nimi předsazený kamenný stupeň. Uvnitř oplocení je umístěn žulový náhrobek Františka Herolda a další tři náhrobky s mramorovými deskami se sokly z hrubozrnného pískovce (Josef Bubník s chotí Matildou rozenou Finovou, která památník věnovala; Johan Finn s rodinou; Arnošta Chržová).