brána se schodištěm

Vstup na hřbitov tvoří brána, vložená mezi dvojici symetricky koncipovaných objektů kaple a márnice. K bráně situované na osu kostela vystupuje 5m široké schodiště o deseti pískovcových stupních, po stranách sevřené křídly kamenného zábradlí z velkých pravidelných kvádrů, v čele vzepřené o dva pilířky s výškou zábradlí a převyšující hlavicí. Vlastní brána vybudovaná z pravidelných pískovcových kvádrů, s dvojicí předstupujících pilastrů, mezi kterými se na vlastních stojkách ukončených římsou klene plný oblouk, vystupující nad korunu nižších bočních zídek i nad koruny pilastrů. Zadní strana brány hladká, nečleněná. Na východním pilastru drobnější skulptura P. Marie (2021 chybí), na západním skulptura Krista (bez hlavy). V průchodu osazeno na pateční římse oblouku břevno, nad ním sluncový nadsvětlík, dole dvoukřídlá prkenná vrata, vně dělená vodorovně, zevnitř šikmo na střed. Prostor nad schody a dále až ke kostelu dlážděn velkými pravidelnými pískovcovými deskami.