bývalý hostinec Werner

Volně stojící přízemní objekt ze smíšeného zdiva, částečně podsklepený, postavený na obdélném půdoryse na severozápadním okraji Bartultovic, nedaleko hraničního přechodu do Polska. Střecha je sedlová s polovalbami, podlomením a s mimo osu vyzděnými vikýři; krytina střechy je plechová. Vstupní průčelí okapově orientované k hlavnímu silničnímu tahu je členěné šesti osami se vstupem prolomeným ve čtvrté ose zvýrazněné plochým rizalitem. Vstupní průčelí a štítové stěny jsou členěny jednoduchými nárožními pilastry, profilovanou korunní římsou a průběžnou podokenní římsou, která je narušena vloženými okny. Severní štítové průčelí je dvouosé a jižní je trojosé. Ve štítech dvojice středových obdélných oken a postranních půlkruhových oken s průběžnou podokenní římsou. Okenní výplně a výplně dveří v přízemí včetně hlavního vstupu jsou novodobé dřevěné. Vikýř nad hlavním vstupem prosvětluje v ose prolomené obdélné okno, v čelní stěně vikýře zůstaly zachovány dílčí úseky říms, římsových hlavic a archivolta v ose. Hlavní vstup do objektu s novodobými dvojkřídlými dveřmi se segmentovým nadsvětlíkem je rámován dvojicí plochých pilastrů a odstupněnou archivoltou. Průčelí do zahrady je členěno pouze vysokou zaomítanou podezdívkou, kordonovou římsou a čtyřmi asymetricky rytmizovanými osami s osazenou trojicí oken a vstupních dveří. Východní vikýř je otevřen dvojicí úzkých obdélných okének a půlkruhovým oknem v ose štítu.