venkovský dům

Areál domu čp. 5 stojí v jádru obce, na mírně sníženém pozemku po Z straně silnice. Jádrem areálu je obytný dům s chlévy stojící kolmo k silnici, před jehož J průčelím se nachází částečně uzavřený dvůr. Na dům navazuje na Z konci kolna se seníkem a na V straně je podél silnice umístěn domek s bývalým hostincem a tanečním sálem. Areál je částečně ohrazen drátěným plotem. Patrový převážně roubený dům obrácený V štítem k silnici stojí na S straně dvora. Střecha je sedlová, krytá šablonami. Přízemí je přizdívané, s kamennou podezdívkou a korunou zdiva ukončenou profilovanou římsou. Štítové průčelí je dvojosé, štít zdobený lomenicí s párem větracích otvorů. Vstupní J průčelí je lemované zápražím a v levé části opatřené vyřezávanou pavlačí. Okna jsou obdélná, lícová. Všechny otvory ve zděné části jsou rámované profilovanou šambránou, okna jsou zapuštěna v mělké okosené nice s hmotnou parapetní římsou. Předmětem památkové ochrany je venkovský dům čp. 5 a vymezený pozemek. Na ploše památky se nachází nechráněná kolna se seníkem a bývalý hostinec s tanečním sálem.