Administrativní a obytná budova automobilového oddělení Ministerstva pošt a telegrafů

Bývalá administrativní a obytná budova, kterou navrhujeme k prohlášení za kulturní památku, se nachází v severní části rozlehlého areálu původně garáží Ministerstva pošt a telegrafů Československé republiky. Jižně navazují úzké budovy garáží a autodílen. Užší východní budova byla navržena pro stání vozů značky Walter, širší západní budova se střešním prosvětlením pro vozidla typu N. O něco západněji je situován rozsáhlý původně funkcionalistický objekt pro dílny a skladiště. Součástí areálu je množství dalších drobných staveb. Předmětná administrativní a obytná jednopatrová budova má půdorys ve tvaru písmene U. Východní a střední - severní křídlo má plochou střechu, západní křídlo s obytným podkrovím má střechu valbovou. Rovné střechy mají živičnou krytinu, valbová střecha s drobnými pultovými a mohutnými štítovými vikýři je pokryta bobrovkami. Charakteristické jsou fasády z výplňového neomítaného režného zdiva s výrazným horizontálním a vertikálním členěním. Svým vzhledem tak navazují na vnější jednotnou úpravu přízemních garáží. Hlavní severní průčelí je pojato značně reprezentativně a vyjadřuje se tak jako objekt státní instituce. Pohledově se člení v zásadě na tři části zohledňující trojkřídlou dispozici celého objektu. Východní část je trojosá, vertikálně rytmicky členěná průběžnými cihelnými lizénovými pásy. Nad okny jsou hladké překlady. Nad prvním patrem probíhá cihelná římsa, nad ní navazuje mohutná korunní hladká římsa tvořící zároveň výrazný přesah střechy. Tato východní část severního průčelí je završena nízkou cihelnou atikou na ploché střeše. Střední část severního průčelí tvoří v přízemí původně projektovaný hlavní průjezd s bočními vstupy (částečně zazděný, na místě bočních vstupů okenní otvory). Pilíře v úrovni přízemí jsou zdobeny výraznými prstenci, nad pilíři navazuje mohutný hladký překlad. V patře jsou v ose tři okenní otvory s nadokenním hladkým překladem. Po stranách jsou ve fasádě vymezena dvě obdélná pole, určená původně k reliéfní výzdobě. Pod okny a těmito slepými poli probíhá odstupněná cihelná římsa s motivem mutuli. Korunní římsa hladká. Střední část severního průčelí je završena nástavcem se státní symbolikou - malým státním znakem Československé republiky. Ve čtvercovém poli je dvouocasý lev ve skoku hledící (heraldicky) vpravo, na hrudi má štítek se znakem Slovenska: dvojramenný kříž na trojvrší. Západní část severního průčelí zahrnuje vlevo mělký rizalit s prosvětlením schodiště. Fasáda rizalitu je vertikálně členěna průběžnými cihelnými pásy, pod okny vymezeny obdélné rámce. Vpravo navazuje dvouosá partie fasády s výrazným horizontálním členěním, odstupněná průběžná římsa pod okny patra znovu využívá motiv mutuli. Nad mohutnou korunní římsou následuje zděný pás a štítový vikýř podkrovního podlaží. Vikýř je ve valbě střechy posunut více na západ z toho důvodu, aby pohledově působil osově souměrně (při pohledu od severu se uplatňuje další hmota západního křídla – západní ustupující rizalit s vikýřem podkroví). Ostatní průčelí jsou členěna obdobně (horizontální cihlové římsy, hladké překlady oken, obdélné rámce, aj.). Uliční východní průčelí je pětiosé, rytmicky členěné průběžnými cihelnými pásy-pilastry. V celém objektu jsou z velké části dochovány původní okenní výplně. V patře převážně dvoukřídlá osmitabulková okna, v přízemí dvoukřídlá desetitabulková okna s nesymetricky výše umístěným poutcem.