administrativní budova Okresní nemocenské pojišťovny

Patrová budova v puristickém stylu stojí na křížení ulic Jana Wericha a B. Němcové, severně od blatenského zámku. Stavba z roku 1928 byla navržena plzeňskou dvojicí architektů Josefem Špalkem a Josefem Frankem. Solitérní, takřka vilový charakter administrativní budovy, byl narušen v padesátých letech 20. století přístavbou rozšiřující budovu směrem na sever. V souvislosti s touto přístavbou byla původní budova provozně přeměněna na polikliniku. Původní část má zaoblené nároží, do ulice Jana Wericha se obrací delší stranou se čtyřmi okenními osami, do ulice B. Němcové se obrací kratší stranou s jednou okenní osou. Stavba je členěna horizontálně střídajícími se mírně vpadlými pásy s okny a dveřmi a mírně vystupujícími mezipatrovými pásy. Otvory mají výplně udržující původní členění s nadsvětlíky s horizontálním členěním. Zvýšený suterén je přístupný schodištěm na nároží, první patro je na nároží doplněno zaobleným balkonem s dochovaným kovovým zábradlím. Podstřešní část je mírně zvýšená a provětraná obdélnými větracími okénky. Okapová část střechy je mírně předsazená, zaoblená část nároží je akcentována jednoduše řešeným segmentem atiky. Střecha je valbová se šablonovou krytinou.