oplocení v jihovýchodní části areálu

Oplocení pocházející pravděpodobně z konce dvacátých let 20. století se nachází v několika úsecích v jihovýchodní části areálu Dětské psychiatrické nemocnice Opařany. Konkrétně se jedná o úsek mezi administrativní budovou čp. 121 a barokní bránou při jižním průčelí kostela sv. Františka Xaverského. Dále se nachází mezi jihovýchodním nárožím kostela a pavilonem rehabilitace, poté sleduje východní okraj areálu mezi rehabilitací a zděnou stěnou jižně od čp. 55. Oplocení se skládá z hrubě opracovaných vysokých pilířů, mezi kterými je vyzděna ve spodní části kamenná podezdívka. Do horní plochy pilířů jsou usazeny kovové pruty, které jsou v horní části ohýbané směrem do areálu. Mezi pilíři jsou ukotveny kovová obdélná pole s poměrně hustým pletivem s hroty na horní straně pole.