zahrada

Zahrada Bauerovy vily, rozkládající se na ploše 3 993 m2, má pravidelný obdélníkový tvar. Od okolí je vymezena oplocením. Z jižní strany k ní přiléhá manipulační dvůr, z východu částečně fotbalové hřiště a částečně pozemky různorodé skladby, ze severu sousedí s bytovým domem a ze západu k ní přiléhají tovární (železniční) budovy. Zahrada se rozkládá na rovinatém terénu a je hojně osazena stromy a keři. Převážná část dřevin rostoucích v zahradě je novodobého původu, vysazovaná bez předem stanoveného kompozičního záměru. V zahradě se zachovala dlážděná příjezdová komunikace. V zahradě se nenachází mobiliář ani jiné technické prvky. Západní průčelí vily obsahuje terasu přístupnou z interiéru dveřmi, z níž vede dvojramenné symetrické schodiště do zahrady. Zahradu je možné rozčlenit do tří kompozičních částí, a to na zahradní úpravu rozkládající se před západním a jižním průčelím vily; zahradní úpravu před severním (vstupním) průčelím vily a zahradní úpravu před východním průčelím vily. Zahradní úprava před západním a jižním průčelím vily je charakteristická existencí několika historických exemplářů stromů a novodobými dosadbami převážně keřů. V dotyku západního průčelí vily roste čtveřice historických tisů červených (Taxus baccata). Na západě této plochy, v dotyku oplocení, roste historický javor mléč (Acer platanoides), v rohu oplocení pak historický morušovník bílý (Morus alba). V dotyku oplocení na jihu roste jeden historický ořešák vlašský (Juglans regia). Převážná část plochy je zatravněná a byla v nedávné historii nekoncepčně dosazována novodobými taxony dřevin. Po obvodu oplocení, před západním a jižním průčelím vily, rostou nesourodé skupiny listnatých keřů. Zahradní úprava před severním (vstupním) průčelím vily je charakteristická existencí několika historických exemplářů stromů a novodobými dosadbami převážně keřů. Z historických stromů se v této části zahrady zachovaly, v dotyku severního průčelí (u vstupu do vily), jeden jírovec maďal (Aesculus hippocastanum) a jeden javor mléč pravděpodobně v odrůdě 'Schwedleri´ (Acer platanoides ´Schwedleri´). Ploše dominuje dvojice historických stromů složená z jasanu ztepilého (Fraxinus excelsior) a lípy srdčité (Tilia cordata). Další historický exemplář, javor babyk (Acer campestre), roste při oplocení na západě zahrady. Nedaleko severozápadního rohu zahrady se snad zachovala skupina historických šeříků (Syringa sp.). V ploše se zachovala část dlážděné komunikace určené pro příjezd automobilů s historickým povrchem. Plocha je dále nekoncepčně osazena neautentickými jehličnatými a listnatými stromy a keři velmi pestré taxonomické skladby. Po obvodu oplocení rostou nesourodé skupiny jehličnatých a listnatých keřů. V severovýchodní části je zahrada dotčena stavební činností. V zahradní úpravě před východním průčelím vily se zachoval, při oplocení na jihu, jeden exemplář javoru mléče v odrůdě 'Schwedleri´ (Acer platanoide´Schwedleri´). Při oplocení na východě zaujme historická výsadba jírovce pleťového (Aesculus x carnea), nedaleko od něj keř lísky obecné (Corylus avellana). Plochu od příjezdu k vile uzavírá skupina (5 ks) historických keřů zimostrázů obecných (Buxus sempervirens). Mezi zbývajícími stromy mladšího původu vyniká dvojice smrků pichlavých (Picea pungens) rostoucích v ose průčelí (pravděpodobně poválečná výsadba). Zbývající dřeviny jsou neautentické. Plocha je zatravněna.