zaniklá ves Pořejov

Pořejov vznikl před polovinou 14. století a v r. 1500 se stal městečkem. Ještě ve 14. století jej využili jako své sídlo tachovští manové, kteří obývali zdejší tvrz, v 16. století přestavěnou na malý zámek. Součástí tvrze byl kostel sv. Bartoloměje. Areál poplužního dvora přiléhajícího k zámku byl v 18. století rozparcelován a vznikla zde synagoga a škola. V bojích mezi americkou armádou a jednotkami SS bylo městečko na konci druhé světové války silně poškozeno a po vysídlení německého obyvatelstva chátralo. Od 80. let byly jeho ruiny zaváženy skládkou, která začala být rekultivována až v posledních letech. Pozůstatky městečka zahrnují rozmanitou škálu objektů přímo v zástavbě obce i jejím zázemí – nalezneme zde relikty kostela, části původní tvrze, pozůstatky usedlostí s trojdílnými domy a hospodářskou zástavbou, zbytky plužiny, úvozové cesty, zaniklé mlýny, katolický i židovský hřbitov apod.