ohradní zeď

Kostel Narození Panny Marie v Horním Ročově se nachází poblíž jižního koutu většího obdélného náměstí městyse. Je neorientovaný resp. pouze velmi přibližně orientovaný, jeho osazení není dáno světovými stranami nýbrž rovnoběžným vztahem ke struktuře sídla. K náměstí je osazen kolmo, stojí uprostřed travnaté plochy někdejšího hřbitova. Terén se mírně sklání od uliční hrany k jihovýchodu. Věž kostela se uplatňuje jako orientační bod zejména z průjezdní komunikace, pohledy ze samotného náměstí cloní hustá parková úprava se vzrostlými stromy. Věž je vidět i v dálkových pohledech z jihu. Ohradní zeď – oplocení - se v tomto případě skládá z kamenné podezdívky, na jejíž koruně jsou umístěny kamenné desky. Oplocení je tvořeno na západní straně Kamennými sloupky, mezi nimiž jsou zavěšeny pole litinového plotu. Na východní straně je pak a kamenné podezdívce, mezi jednotlivými sloupky, vyzděno další, tentokrát omítnuté pole. Společně tak spolu s kostelem a hřbitovem tvoří jeden funkční a neoddělitelný celek.