stanice finanční stráže

Jednopatrová podsklepená budova s obytným podkrovím doplněná fortifikačním objektem integrovaným do vstupního portiku je situována ve svažitém terénu dyjského údolí u silniční komunikace vedoucí z Čížova k hraničnímu mostu přes řeku Dyji a dále do rakouského Hardeggu. Stavba s přibližně východo-západní osou je, vzhledem k terénu klesajícímu k řece, na západní a severní straně výrazně vyšší. Vyrůstá zde z vysokého kamenného soklu, který má na jižní a východní straně podobu nižší podezdívky. Budova je přibližně obdélného půdorysu s pravoúhle ustoupeným jihovýchodním nárožím, do kterého je vložen vstupní portikus kryjící šestistupňové přístupové schodiště z umělého kamene a vstupní terasu u hlavního vstupu do budovy. Portikus tvoří plochá stříška vložená do ustupujícího východního nároží, kryjící nástupní prostor se schodištěm a navazující pravoúhlá nika s hlavním vstupem v nároží podepíraná cihlovým pilířem. K portiku přiléhá v podobě bastionu zaoblená hmota betonové pevnůstky, jejíž plochá střecha je lemována nízkým ohrazením patrně pro fixaci zásypu zeminou a rostlinný porost. Prostor niky portiku vzadu přepažuje zídka s kovovou brankou, za níž stoupá k střeše pevnůstky krátký stočený úsek schodiště z umělého kamene. Průčelí stavby horizontálně člení plochá kordonová římsa oddělující soklovou zónu z lomového zdiva od omítané horní části fasád ukončených vyloženou deskovou korunní římsou. Vertikální členění zajišťuje cihlový pilíř portiku a dále neomítané cihlové pilíře v jihozápadním nároží oddělující v přízemí i v patře z obou stran přiléhající okenní otvory. Průčelí jsou prolomena nestejně velkými pravoúhlými okenními otvory a vstupy, jižní průčelí je tříosé, západní dvojosé (v suterénu tříosé), severní čtyřosé, východní je slepé. V druhé ose jižního průčelí v nice portiku je prolomen hlavní vstup: výplň velkého otvoru tvoří dřevěná kastlová konstrukce se zavěšenými dvojitými dvoukřídlými dveřmi, přiléhajícím dvojitým oknem a nahoře nadsvětlíkem. Mezi vnější a vnitřní díl kastlové konstrukce velkého otvoru je vložena mříž. V boční straně niky při stočeném schodišti na střechu pevnůstky je prolomen menší obdélný okenní otvor. Druhý pravoúhlý vstup se nachází vedle schodiště pod stříškou nadsvětlíku u ustupujícího jihovýchodního nároží. Ve vysokém soklu západního průčelí je mezi dvěma obdélnými okénky prolomen pravoúhlý vstup do suterénu. Vstup je opatřen širokou plochou šambránou, okénka krytá kovovými mřížemi jsou zdůrazněna plochým omítaným pásem nad překladem. Podobně je řešena trojice sklepních okének prolomená v soklu severního průčelí, vedle nichž se nachází další pravoúhlý vstup do suterénu. Fortifikační objekt při jižním průčelí je otevřen šesti střílnami s čtvercovými ústupkovými špaletami, do nichž jsou vloženy kovové střílnové otvory uzavíratelné krytkami. Vnitřní dispozice je určena schodištní šachtou s dvouramenným schodištěm s mezipodestami ve východní části a velkými místnostmi v části západní. Schodiště má v nadzemních podlažích stupně kryté linoleem, suterénní část je z teraca. Zábradlí je tvořeno železnou konstrukcí z vertikálních prutů čtvercového průřezu a spojujících, souběžně se schodištními rameny stoupajících diagonálních pásů, zábradlí završuje oblé dřevěné madlo. Místnosti mají prkenné palubkové podlahy, sklepní prostory jsou vybaveny novodobou dlažbou. Podkroví je novodobě adaptované. Okenní výplně jsou vesměs historické, dřevěné kastlové, dveře jižního hlavního vstupu a zadního vstupu v severním průčelí jsou dřevěné rámové konstrukce. V suterénu je zčásti dochován autentický ochranný nátěr stěn v barevném tónu temné khaki.