sloup cellaria

Dřík sloupu byl zpracován poměrně standardním způsobem, a to údery na kolmo v řadě za sebou sekerou s rovným ostřím. Šířka ostří byla kolem 5 cm. Atypickým způsobem byla opracována vlastní hlavice. Hrubé modelování bylo provedeno zřejmě dvojšpicem, někde jsou trojhranné záseky po tomto nástroji viditelné. Zajímavějším způsobem bylo pojato finální opracování lícových ploch hlavice. Tvar hlavice byl lemován stezkou, která byla vysekána dlátem s rovným ostřím. Plochy mezi stezkou byly ale sekány ručním špičákem, šikmo v řadě vedle sebe. Tento způsob vyvolává pocit jisté snahy o dekor pomocí důlků po nástroji. Abakus byl sekán v rastru rovnoběžných řad dlátem s rovným břitem. Nejzajímavěji zpracována je ložná plocha abaku. Celá plocha byla lemována úzkou stezkou tvořenou dlátem s rovným ostřím. Finální přerovnání ložné plochy bylo provedeno dlátem se špičatými zuby, opět nástrojem v této době pro pražské prostředí netypickým. Nástroj se zuby mohl být zvolen kvůi efektu zdrsnění plochy pro lepší přilnavost malty. V případě sloupu se jedná o pískovec, který lze charakterizovat jako mírně navětralou horninu. Uvedená hornina odpovídá na základě vizuálního posouzení tř. R3/R4