obytné stavení s bývalými chlévy

Roubené omítané obytné stavení na obdélném půdorysu, s delší osou probíhající zhruba ve směru východ-západ, ve štítové orientaci, kryté sedlovou střechou s polovalbou, krytina pálená (tašky drážkovky); nad dvorním průčelím je v levé části střechy umístěn nakládací vikýř s pultovou stříškou a svisle bedněnými dvířky. Východní štítové průčelí je dvouosé, zakončené výrazně předsazeným lichoběžníkovým štítem, bedněným z klasovitě skládaných prken. Předsazený štít spočívá na trojici vystupujících zhlaví vazných trámů, je podbitý prkny a podepřený třemi hranolovými sloupky dřevěné pavláčky. Pavláčka prochází před celým štítovým průčelím a pokračuje i na část zápraží při dvorní straně domu. Sloupky pavláčky mají okosené hrany a ve vrcholu jsou doplněné postranními esovitě tvarovanými klínky, zábradlí má dřevěné madlo a je bedněné ze svisle kladených prken; na pravé straně štítového průčelí je prostor pavláčky uzavřený několika svisle kladenými dřevěnými lištami, které dosahují až na spodní okraj střechy. Okna v dřevěných rámech jsou dřevěná dvojitá dvoukřídlá, členěná příčlemi do šesti tabulek, vnější křídla osazena v líci. Dvorní průčelí obytné části je trojosé, se zápražím krytým výrazným přesahem střechy, v jeho východní části až do úrovně vstupu probíhá pavláčka. Kryté zápraží vynáší vazné trámy a je stejně jako na východní straně podbito prkenným podhledem. V ose dvorního průčelí je umístěn obdélný vstup v dřevěné zárubni, dveře jednokřídlé svlakové s klasovitě skládanými prkny, zdobně pobitými hřeby, dochováno původní kování (petlice, krycí štítek zámku, kovový terčík), v horní části dveří druhotně proříznutý prosklený otvor s novodobou mříží. Po stranách vstupu je po jednom okně stejného typu jako na štítovém průčelí. Pavláčka přecházející sem ze štítové strany probíhá až ke vstupním dveřím a je nesena dvěma hranolovými sloupky. Vnější severní průčelí obrácené k trati je hladce omítané, v něm zhruba v ose na výšku obdélné dřevěné dvoukřídlé okno do bývalé černé kuchyně (ve špaletě vložena novodobá mříž), vpravo od něj drobné na šířku obdélné okénko do bývalé komory. Navazující bývalá hospodářská část (chlévy) je zděná omítaná, koruna zdiva o něco převyšuje obytnou část; střecha sedlová, krytá pálenou krytinou (drážkové tašky). Dvorní průčelí je dvouosé, vpravo obdélný vstup v kamenném ostění s nadsvětlíkem, vlevo na šířku obdélné okénko. V severním průčelí mírně vpravo jediné na šířku obdélné okénko s novodobou výplní a mříží. Západní průčelí je zcela bez otvorů, hladce omítané, završené trojúhelným štítem.