SZ část parku a nádvoří

Severní hranice parku vede od řeky Kunětičky kolem kamenolomu až po svažitý terén mezi dolní a horní terasou. Cesta ze dvora do Strachoviček tvořila a tvoří jižní hranici parku. Hlavní vstup do parku byl a je z nádvoří přes bránu vytvářející spojnici mezi oběma zámeckými budovami. Původně se zde nacházely skupiny lip. Na ně dříve navazoval plášťový porost kolem hranice s kamenolomem na severní straně tvořený převážně smrkem ztepilým. Zadní kulisu tvořily okrasné listnaté dřeviny, místy kombinované s ovocnými stromy z původního ovocného sadu (jednalo se převážně o jabloně a slivoně). Dnes se z uváděných smrků a jiných původních dřevin dochoval v této části parku jeden starý smrk ztepilý s obvodem kmene 343 cm ve výčetní výšce, který roste na okraji koryta směřujícího z parku do prostoru tzv. „Modrého kamenolomu“ („Blauer Bruch“), který byl v minulosti z části zatopený. V níže položené partii na dolní terase blíže ke dvoru a zámku bylo stromové patro tvořeno solitérními jírovci a lípami. Jeden z původních jírovců se zachoval za západním průčelím zámku. Jeho obvod kmene ve výčetní výšce činí 283 cm. Dnes je plocha na západ od parku mimo původní jírovec z větší části zatravněná. Přitom na ní roste několik solitérních náletových stromů. Reprezentativně byla pojata i přední část nádvoří tvořící hlavní vstupní prostor k zámku a do celého areálu. Od obce se na nádvoří vstupovalo přes most, který je zde do dnešní doby. Již u něj byly po obou stranách vysazeny lípy, z nichž ta po pravé straně zde roste do dnešní doby. Její obvod kmene činí ve výčetní výšce dnes 246 cm. Za mostem na druhém břehu Kunětičky roste starý jírovec maďál (kaštan) na pravé straně při pohledu na nádvoří od centra obce. Jeho obvod kmene činí ve výčetní výšce dnes 283 cm. Brána u mostu se do dnešní doby nedochovala. Po levé straně před průčelím budovy palírny byly v sedmdesátých letech vysázeny jehličnaté dřeviny. Jedná se o zeravy západní, tis červený, jalovec obecný a zejména o zeravy řasnaté, kultivar ´Zebrina´ s obvody kmenů 142 cm, 51 cm a 50 cm, 111 cm, 69 cm a 99 cm. Další dřeviny rostoucí na nádvoří pochází z pařeziny po dvou ještě nedávno zde rostoucích lípách a další náletové dřeviny. Cesta vedoucí přes nádvoří byla vydlážděna vápencovými nepravidelnými, dnes na povrchu zaoblenými kameny, které se dochovaly v místě vstupu do dvora od Strachoviček a patrně budou i pod stávajícím asfaltovým povrchem, který část původní cesty na nádvoří překrývá.