socha P. Marie Rušánské na podstavě

Volně stojící pískovcová socha, uprostřed náměstí, ohraničená železným plůtkem. Silně zlaceno. Obdélníkový půdorys s vystouplou přední částí, dva schody. Na mohutném hranolovitém podstavci, v bocích podstavce pilířky konkávně prohnuté, v přední části se zlaceným reliéfem, nad římsou umístěna plastika- pomník obrazu P. Marie Rušánské, který je umístěn v kostele sv. Ignáce. Podstavec tvořen ze soklu nízkého obdélníkového půdorysu s vystouplou přední částí, nad nímž je umístěn hranolovitý dřík, po jehož stranách jsou umístěny pilířky konkávně prohnuté. Na přední části dříku je umístěn v kartuši zlacený reliéf s P. Marií. Dřík je ukončen nízkou profilovanou římsou. Nad římsou je umístěno sousoší obrazu P. Marie Rušánské. Sousoší- nad římsou na nízkém čtvercovém podstavci je umístěno na oválné pískovcové desce reliéfně zpracované poprsí P. Marie v náručí s Ježíškem, oba reliéfy zlacené, nad hlavami se svatozáří rovněž zlacenou. Pod tímto reliéfem na přední části podstavce je umístěna hlavička andílka. Ve vrcholové části oválu s reliéfem jsou umístěni dva malí andílci držící uprostřed korunu, z které vychází. Na římse po obou stranách podstavce oválu s reliéfem jsou umístěny postavy okřídlených andílků držících o zem opřené štíty. Ve spodní části oválu (pod reliéfem P. Marie) na stuze zlacený latinský nápis: "Consolatione".