parní strojovna, kotelna, elektrárna s komínem

Obdélná kotelna je přistavěna k severovýchodní stěně domu čp. 228, poblíž středu průčelí. Jde o zděný omítnutý objekt, s omítkou zejména na bočních průčelích téměř chybějící, takže je viditelné cihelné zdivo. Severovýchodní stěna kotelny je členěna lizénovými rámy, oddělujícími tři střední osy od obou krajních os. Střední osy obsahují velké okenní otvory se segmentovým hořejškem. V dolním podlaží jsou zazděné, v horním bez zasklení. Pod dolními okny je masivní parapet. Mezi oběma úrovněmi probíhá parapetní římsa. Nad střední osou je menší segmentově ukončené okno, nahoře lemované šambránou s hlavním klenákem – stejné orámování mají i okna vpravo a vlevo od středního. Boční osy mají v dolním podlaží podobný zazděný okenní otvor, avšak menší a s mírněji zaklenutým horním obloukem. V horním podlaží je menší oválný, na výšku orientovaný otvor, nahoře s šambránou s hlavním klenákem. Stěnu zakončuje trojúhelný štít. Dvouosá jihovýchodní stěna kotelny má v pravé ose dolní partie vstupní otvor, v levé zazděné okno se segmentovou horní částí a šikmým parapetem. V horní části jsou obdélná, na šířku situovaná okénka. U pravého nároží se nachází torzo pilastru. Protější severozápadní stěna má otvory odlišné. Jsou vysoké, ukončené segmentovým obloukem – dolní zazděné, horní bez zasklení. Kotelna měla sedlovou střechu, která dnes chybí. Jihovýchodně od kotelny stojí vysoký komín, postavený z režného cihelného zdiva. Jeho dolní část má polygonální tvar s dvoustupňovým hořejškem, pod dolním stupněm jsou tři průběžné římsy. Ve střední přední stěně, v úrovni nad polovinou soklu, je umístěno plasticky orámované obdélné, na šířku orientované pole s letopočtem „ – 1 9 1 6 – “. Mírně kónický vlastní komín je (oproti soklu tradiční barvy) postavený ze žlutě zbarvených cihel, v horním úseku je zdobený tmavými cihlami. Dole je římsa o výšce jedné cihly, nad ní předstupující římsa o výšce dvou cihel. Stejná je i pod korunou zdiva – na ploše mezi těmito římsami je ve zdivu komína vyskládaný ornament festonovitého tvaru, nahoře s motivem kosočtverce. Koruna komína je členěna nahoře i dole plastickými římsami a mezi římsami vpadlými poli tmavých cihel, tvořících stylizované písmeno T. Na korunu navazuje mírně užší nástavec. Na jeho vršku a u napojení na korunu jsou plastické římsy z tmavých cihel.