dům

Jedná se o patrový dům situovaný v historickém jádru města, v jeho středové části. Dům se nachází na západní straně Ningrovy ulice, v dominantní nárožní poloze. Dům způsobuje uliční lom ulice, neboť dům předstupuje o hmotu loubí před sousední domy. Dům se nachází na území městské památkové zóny Písek. Dům stojí na obdélníkové parcele, která je orientována přibližně ve směru V-Z. Areál městského domu je tvořen vlastním domem s loubím orientovaným do ulice a na něj navazuje zúžené dvorní patrové křídlo. Podél jižní fasády dvorní křídla se nachází kotelna, která není součástí kulturní památky. Za dvorním křídlem se nachází volná plocha, která slouží k veřejným účelům, jako spojovací komunikační prostor. Jedná se o patrový nárožní podsklepený dům se zachovalým loubím, jehož hlavní klasicistní průčelí je tříosé, odpovídající přestavbě roku 1842. Dům je zastřešen valbovou střechou se sedlovým ukončením na západní straně a hřeben střechy je kolmý k ulici. Střecha je kryta pálenou bobrovkovou krytinou. Průčelí domu dosedá na mírně předsazený sokl a je v parteru otevřeno třemi téměř polokruhovými arkádami loubí dosedajícími na široký pilíř. Arkády loubí jsou zvýrazněny štukovým lemováním až k patě arkády. Plocha parteru je mělce bosována se zvýrazněnými klenáky nad oblouky arkád. Parter domu je ukončen jednoduchou předsazenou patrovou římsou, jejíž koruna je oplechována. Patro domu je prolomeno třemi okenními otvory odpovídající otvorům loubí v přízemí. Okenní otvory jsou ve štukových profilovaných šambránách dosedající na průběžnou podokenní profilovanou římsu. Vedle středového okna se dochoval slepý otvor se štukovou profilovanou šambránou. Okna jsou dvoukřídlá, dvojitá a členěna pevným poutcem do "T". Středové sloupky s profilací jsou truhlářky opracovány a mají bohaté ztvárnění s polosloupovým tvaroslovím na klapačkách. Okna jsou osazena v líci fasády. Klasaicistní průčlí domu je ukončeno mohutnou bohatě profilovanou korunní římsou s odstupněním. Boční jižní fasáda je architektonicky pojednána shodně jako hlavní průčelí, se zachovalou tektonikou. Parter je prolomen jednou téměř polokruhovou arkádou loubí a v patře je okonní otvor ve štukové šambráně. Boční uliční (severní) fasáda je architektonicky pojednána shodně jako hlavní průčelí, se zachovalou tektonikou parteru i patra. Parter domu je mělce bosován a zcela leva prolomen arkádou loubí, dále třemi okenními otvory, dveřním pravoúhlým otvorem a zcela vpravo dvěma okenními otvory. včechny otvory jsou štukově lemovány a zvýrazněny bílou barvou. Okna členěna pevným poutcem do "T" a jsou opatřena kovovou mříží v exteriéru. Okna jednoduššího truhlářského provedení, než jsou okna v patře. Patro je členěno osmi okenními otvory ve štukových profilovaných šambránách. Okna jsou dvoukřídlá, dvojitá a členěna pevným poutcem do "T". Středové sloupky s profilací jsou truhlářky opracovány a mají bohaté ztvárnění s polosloupovým tvaroslovím na klapačkách. Zadní fasáda je z větší části překryta nižším parovým přístavkem, zbývající plocha je hladká, bez členění a profilací. Okna dvoukřídlá, bez členění a osazena ve špaletě. Podloubí je zaklenuto zleva dvěma poli plackových kleneb a na ně navazuje jedno pole křížové klenby bez hřebínků. Podloubí je vydlážděno. Za zadním křídlem se nachází volný komunikační prostor, veřejný, spojující ulici s přilehlým vnitroblokovým dvorem za domy na náměstí. Plocha je vybetonována.