novodobá dostavba chmelařského muzea

Jednopodlažní jednotraktový objekt mohutné dřevěné konstrukce navazující svým hmotovým řešením na okolní zástavbu vyplňuje proluku na náměstí Prokopa Velkého. Obvodový plášť je pokryt stříbřitým perforovaným plechem s atypickou perforací ve tvaru chmelové šišky. Nejvýraznějším prvkem objektu jsou velká barevná otočná vrata. Objekt tvoří jakousi velkou vstupní markýzu muzea, do které byl umístěn výstavní exponát česací stroj typu Bruff a dále další exponáty dokumentující vývoj česacích strojů u nás. Nad nimi je situována lávka, jež poskytuje prohlídky exponátů i z nadhledu. Interiér umožňuje provozní propojení obou budov chmelařského muzea. Před budovou muzea se nachází dlážděná plocha (původní dlažba z náměstí), ze které se tyčí 7 betonových sloupů (symboly žateckých chmelařských komínů). Mezi sloupy z dlažby tryská 7 fontán. V noci podsvícené zeleně symbolizují chmelové štoky….