torzo památníku obětem nacismu

Původně rozsáhlý památník zahrnoval zahradní a další úpravy plochy mezi muzeem a navrhovanou budovou KV KSČ, hlavní součást památníku byla složena ze sochařsky tvarovaných desek ze železobetonu. Desky, jejichž tvarosloví navazovalo na skulpturalistický charakter exteriéru muzea, byly cca 4 metry vysoké. Ústředním motivem ¨pietního areálu byl citát od Viléma Závady "JIM NIKDO NEPOSTAVIL SOCHU PAMÁTNÍK Z BRONZU ODLÉVANÝ AČ SLÁVY NEDBALI NI TROCHU POMNÍK SI SKLENULI SVOU DLANÍ" na ústřední desce. Po levé straně byla usazena deska s nápisem "NA VĚČNOU PAMĚŤ OBĚTEM FAŠISMU". V rámci výstavby nového pavilonu knihovny bylo přistoupeno ke stžení podstatné části památníku. Vzhledem ke skutečnosti, že součástí zadání bylo zachování alespoň části památníku, bylo rozhodnuto o přesunutí přírodního valounu o několik metrů jižněji na současné místo. Samotný balvan je ortorulový přírodní valoun z Údolí u Nových Hradů, jehož hmotnost dle současných informací činí 39 tun. Původní součástí balvanu byl plechový reliéf zobrazující srp a kladivo, reliéf byl po konci komunistické totality odstraněn.