zdivo mezipatra

Na lícovém povrchu prvního kvádru jsou zachovány stopy po hrubé fázi dvojšpicem. Obvodové stezky nejsou viditelné, i když jejich existenci předpokládáme. Nejspíše byly přesekány finální úpravou, a to sekerou s plochými zuby o šířce ostří 6,5 cm a počtem 7 zubů. Velikost zubů se pohybuje okolo 0,5–0,7 cm. Rastr kladení stop je vějířovitý, dokonce ze dvou směrů. Druhý kvádr je součástí nároží špalety okenního otvoru. Zachované stopy po opracování se zachovaly pouze z finálního přerovnání lícové plochy. Tato plocha byla sekána sekerou s plochými zuby o šířce ostří 6 cm a počtem 7 zubů. Velikost zubu se pohybuje v rozpětí 0,4–0,9 cm. Práce kameníka odpovídá rastru stop vějíře. Zajímavá se nám jeví kamenická značka, která je velmi prostě vyškrábnuta, nikoli vyseknuta. Jedná se o dvě protilehlá L tvořící obdélník. Takto jednoduše vytvořené kamenické značky se objevují na 10 pilíři levého břehu Vltavy. Naopak na 1 pilíři Staroměstské mostecké věže jsou kamenické značky poctivě tvarované vyseknutím dláta. Takto vyseknuté značky odpovídají starší fázi stavby. Oba kvádry jsou zhotoveny z pískovce, který lze charakterizovat jako zdravou až mírně navětralou horninu místy s mechanickým poškozením (první kvádr) odpovídající na základě vizuálního posouzení tř. R3/R4.