socha sv. Petra

V interiéru grotty sv. Petra je umístěna pískovcová polychromovaná socha klečícího světce v životní velikosti. Tvář staršího muže lemují zvlněné vlasy a krátký plnovous. Pohled směřuje před sebe na diváka. Obě ruce jsou ohnuté v lokti a sepjaté před levou stranou tváře v gestu modlení. Světec je oděn do spodního volně splývavého zřaseného šatu modré barvy s dlouhým rukávem, který je stažen v pase a svrchního pláště pískové barvy s rubovou zelenou stranou. Plášť má přehozený přes levé rameno, přes záda se mu obtáčí kolem pravého boku a splývá až ke kotníkům. Drapérie pláště je tvořena horizontálními mělkými záhyby. Zřasení pláště na pravém kolenu je bohatší, ve srovnání s levou splývavější drapérií. Zadní strana sochy je opracována jen náznakově. Robustní postava klečí na hrubě opracovaném kamenném podstavci zhruba čtvercového tvaru, který je zdoben na pohledové straně rostlinným prvkem podobným palmetě. Na podstavci se dochoval zbytek nátěru tmavě zelené barvy.