hasičská zbrojnice

Budova hasičské zbrojnice je situovaná v jižním cípu parcely, jež je historickou součástí areálu usedlosti čp. 69. Objekt je štítově orientován k hlavní komunikaci procházející obcí. Stavba je omítaná, zdivo je pravděpodobně cihelné. Nad střechu pokrytou keramickou taškou značky Tondach vystupuje cihlový neomítaný komín. Nízký sokl patrný na východní a jižní straně objektu vyrovnává mírně svažitý terén. Fasády jsou hladké, pouze na okapových stranách opatřené profilovanou korunní římsou. Závlače vystupující na všech obvodových zdech svědčí o dříve realizovaných opatřeních směřujících ke ztužení zdiva. Vstupní západní okapové průčelí je trojosé. Nad středem průčelí je umístěn štítový nástavec završený trojúhelným frontonem. Plocha nástavce je členěná lizénami, fronton lemován profilovanými římsami. Ve štítě je zapuštěna kamenná nápisová deska, kterou zde nechala vložit obec Hynčice v roce 1902 při příležitosti 80. výročí narození G. J. Mendela spojeném s oslavou výročí založení místního hasičského sboru. Trojosý rozvrh vstupního průčelí odpovídá funkčnímu členění objektu. Dvě třetiny dispozice zabírá prostor pro povozy přístupný dvěma širokými vjezdy s přímým nadpražím. Vjezdy jsou opatřeny dvoukřídlými dřevěnými točnicovými vraty a odděleny hranolovým pilířem. Do jihovýchodního traktu hasičské zbrojnice se vchází jednokřídlými dřevěnými dveřmi svlakové konstrukce zavěšenými v pravoúhlém vstupu. Protilehlé okapové průčelí budovy obrácené k východu je bez členění. Severní štítová zeď je v úrovni podkroví prolomena malým půlkruhovým větracím okénkem. Stejný otvor se opakuje ve štítě jižní zdi. Ta je v úrovni přízemí symetricky osazena dvěma malými podélnými dřevěnými okny v otvorech, jež mají ze strany interiéru dochované nízké segmentové záklenky.