podstavec, sloup se sochou

Podstavec z kamene má křížový půdorys, je postavený na dvou kamenných stupních a je ukončen předstupující profilovanou římsou. Stěny jsou členěny vpadlými poli s vykrojením v rozích a v ploše s nápisy. Na ramenech křížového soklu, na podstavcích zdobených úseky volut jsou umístěny čtyři sochy světců - sv. Jana Nepomuckého, sv. Floriána, sv. Barbory a sv. Josefa. Uprostřed podstavce na vyvýšeném kvadratickém soklu je situován štíhlý ionisující sloup se sochou P. Marie, stojící na půlměsíci. Na čelní straně podstavce ve středu nápis: "EREC 1760 REN 1840" Vparvo na podstavci nápis, na střed: "OBNOVENO ROKU 1882 - 1937" Vlevo na podstavci nápis, na střed: "POSTAVENO K ODVRACENI MORU 1760" Na plintu sochy sv. Floriána nápis: "REPLIKU PROVEDLI ART STONE HROMÁDKA A SYN HOŘICE 98" socha P. Marie Imaculaty Uprostřed podstavce na vyvýšeném kvadratickém soklu je situován štíhlý ionisující sloup se sochou P. Marie, stojící na půlměsíci a zeměkouli. Socha je z bělavého hrubozrného pískovce. Socha P. Marie Imaculata je znázorněna jako stojící v mírně esovitém postoji ovinutá hadem (tzv. Immaculata). Je oděna v splývavém nařaseném šatu, přes ramena má přehozený rozevlátý plášť, který splývá až k zemi. Socha má ruce sepjaté k modlitbě, obličej je obrácen k nebi. Kolem hlavy má 12 hvězd, což je zachycení Neposkvrněného početí v 17. století. Ve ztvárnění, v jakém je na sloupu, je vidět jako stojící na zeměkouli ovinuté hadem (tzv. Immaculata), což v 16. století bylo obvyklé zachycení P. Marie jako symbol Neposkvrněného početí. Zde je had biblické ztvárnění Satana a Marii je ztvárněna jako ta, která nad ním zvítězí.