kaplička Panny Marie

Kaplička Panny Marie v Mankovicích má podobu drobné zděné omítané stavby. Stojí u hlavní silnice přibližně uprostřed zástavby původně lánové vsi, poblíž míst, odkud vybíhají historické cesty směřující na sever do Suchdolu nad Odrou a na jih do Vražného. Kaplička má podélný půdorys s půlkruhovým závěrem. Na lokálně odhalených partiích soklu lze vidět kamenné i cihlové zdivo (zčásti se jedná o vysprávky). Stavba je završena sedlovou, plechem pokrytou střechou s předsazeným trojúhelným štítem rovněž oplechovaným. Plocha štítu je mírně vpadlá, po stranách lemovaná jednoduchou římsou. Fasádu člení u paty stavby sokl a pod střechou obíhající odstupněná korunní římsa, jejíž profilace na průčelí není příliš patrná. Vstupní otvor se stlačeným záklenkem vyplňují dvojkřídlé dřevěné rámové dveře. Výplně dveří jsou zdobeny motivem kříže, cvikly v horní části křídel jsou prosklené.