pilíř

Hrubá modelace byla provedena pomocí topůrkového špičatého nástroje, nejspíše dvojšpice. Poté byl základní tvar vynesen pomocí šablony, geometrie tvarů je pravidelná. Postupné tvarování se provádělo tvorbou hran pomocí stezek. Ty se ovšem díky preciznímu finálnímu začištění nedochovaly. Konečné přerovnání povrchů bylo sekáno dlátem s rovným ostřím s šířkou břitu 4 cm. Údery byly provedeny v šikmém rovnoběžném rastru. Šablony byly zřejmě pouze plošné, protože výžlabky nejsou stejně provedené. Prvek pilíře je označen velmi úhledně vyseknutou kamenickou značkou. Zkoumaný prvek je tvořen opukou, kterou lze charakterizovat jako zdravou horninu místy s mechanickým poškozením, odpovídající na základě vizuálního posouzení třídě R3 až R4.