portál

Případ portálu u farní školy u sv. Jindřicha zmiňujeme pro přesnou dataci na samotném vstupu (1588), ale také pro opětovný výskyt dláta se špičatými zuby. Na celé ploše občas prosvítají stopy po dvojšpici při prvotním hrubém zpracování i dláto s rovným ostří před samotným dokončením celkového líce. Finále plochy je dokonale zabroušeno do hladka. Jedině boční stojky portálu jsou ponechány ve fázi opracování dlátem se špičatými zuby, zřejmě jako výtvarný záměr. Proto zde mohlo být i toto dláto identifikováno. Ostří se šířkou břitu pohybovalo kolem 4 cm, při počtu 10 zubů. Jednalo se tedy o velmi jemný nástroj. Kameník volil diagonální rastr, ovšem ve dvou směrech. Docházelo tak ke křížení úderů. Zkoumaný kamenný prvek je zhotoven z vápence, který lze charakterizovat jako navětralou horninu s mechanický poškozením, odpovídající na základě vizuálního posouzení třídě R4.