socha mouřenína

Identifikace sochaře je patrná z konzole, kterou mouřeníni přidržují. Je zde nápis „HOS MAUROS AO 1714 FECIT BORKOFF“, odkazující na dokončení průčelí a autorství soch. NA samotném těle mouřenína bylo velmi obtížné stopy hledat, protože byla socha vyhlazena broušením. Nicméně se stopy zachovaly na drapérii a pozadí související se skulpturou. Identifikovány byly čtyři typy nástrojů. Jednak ruční špičák, jednak úzké dláto s mírně oblým ostřím o šířce ostří 2 cm. Mezi nejzajímavější nástroj patří dláto se špičatými zuby, které zůstaly ve výrazných stopách na drapérii. Ostří dláta bylo cca 4,5 cm široké při počtu 8 zubů. Jednalo se tedy o sice jemný nástroj, ale poměrně účinný. Můžeme předpokládat, že tento nástroj využíval Brokoff k jedné z hrubších fází tvorby skulptury. U drapérie pak vzor vzniklý opracováním špičatými zuby zanechal, jako dekor draperie. Zkoumaný kamenný prvek je zhotoven z pískovce, který lze charakterizovat jako zdravou až slabě navětralou horninu vykazující stopy mírného mechanického poškození a lze jej na základě vizuálního posouzení zařadit do tř. R3 až R4.