portál

Kvádr je na první pohled upraven nástrojem, který se běžně v gotice používal, dlátem s plochými zuby. Jednak postrádáme stopy po prvotní úpravě, kde celková technologie středověku chybí. Jednak absence stezky, jako technologického prvku vymezujících budoucí lícovou plochu. Poté většinou je líc sekán v nějakém rastru tak, aby neohrozil hrany, nároží atd. Zde je vidět, že opracování plochy je formální bez stezky, tedy že kvádr byl zřejmě nejprve strojově upraven a po té pouze pohledově v svislých řadách sekán dlátem s plochými zuby s počtem 7 zubů a šířkou ostří 5 cm. Zkoumaný kamenný prvek je zhotoven z opuky, kterou lze charakterizovat jako zdravou horninu odpovídající na základě vizuálního posouzení třídě R3.