nový hvozd

Věžová stavba hvozdu, určená k sušení sladu, dominuje pivovarskému dvoru uprostřed jeho západní strany, z níž vystupuje do nádvoří. Historizující architektura cihelné omítané okrové stavby je završena výrazným štítem a mohutnou hlavicí komínu v podobě válcové věžičky. Hlavní průčelí je asymetrické, dvojosé. Nárožní věžová část, flankovaná širokými lisenami, je dělená vizuálně do 3 podlaží s vysokými, segmentově zaklenutými okny. Věž zakončuje plochý zalomený trojúhelný štít, lemovaný shora profilovanou římsou a ve vrcholu ukončený hranolovým podstavcem. Spodní část štítu vymezuje stupňovitý zubořez z neogotických konzol. V ose pod štítem se uplatňuje slepé kruhové okno. Vlevo ke věži přiléhá úzké nižší pole fasády, s pultovým štítem, lemované širokou lisenou. V přízemí je umístěn vstup ze dvora v kamenném ostění se segmentovým nadpražím. Dveře jsou dvoukřídlé, výplňové, s proskleným nadsvětlíkem a sloupkovou klapačkou. Okna i vstup lemují v záklencích masívní hladké omítkové šambrány. Okna bývala dvoukřídlá, osazená do líce fasády, členěná středovou příčkou. Válcový omítaný komín vystupující ze střechy za štítem, je zakončený masívní prstencovou hlavicí, vrcholící kovovou hrotnicí s korouhví. Boční severní stěna věže hvozdu je hladce omítaná, členěná nárožními lisenami a navazuje na hladkou štítovou stěnu budovy nájemců. Střecha je pohledově neuplatněná, sedlová, kolmo vystupující ze sedlové střechy sousední budovy.