obchodní dům pro radu a velkoobchodníka Aloise Erharta

V historickém cesntru města Písek, na Velkém náměstí, v řadové zástavbě západní strany náměstí, stojí dům U Tří korun. Dům byl navržen z ulice jako čtyřpodlažní. Střecha sedlová s valbami. Přízemí domu je členěno výlohami/výkladci a mírně ustupujícím středovým vstupem. Plocha průčelí prvního a druhého patra je prolomena funkcionalistickými pásovými okny, přičemž druhé patro je ustupující a vytváří prostor pro lodžii. Třetí patro členěné šesti okny lícuje s ustoupeným druhým patrem, strop druhého patra tvoří terasu třetího podlaží, které je do náměstí vymezeno subtilním kovovým zábradlím. Nad okny se dochovalo domovní znamení v podobě Tří korun ( při výstavbě nového funkcionalistického domuv roce 1932 byla stavebním úřadem dána podmínka, že domovní znamení původního domu zůstaven zachováno). Fasáda objektu hladká. V přízemí byla středová chodba - pasáž vedoucí do zadního traktu, ke kinu Oko. Kino Oko v zadním traktu zaujímalo dvě patra s galerií. Nad kinem bývalo ještě jedno patro s hotelovými pokoji. Vpravo od pasáže byl bufet, vlevo výrobna lahůdek a schodiště do jednotlivých poschodí. První patro sloužilo jako kavárna s restaurací, kuchyně a pomocné provozy. Druhé a třetí patro sloužilo jako hotelové pokoje, původně zde býval v části i byt majitele. V roce 1994 došlo k rozsáhlé rekonstrukci domu, který už nesloužil svému původnímu účelu. Původní funkcionalistické pojetí budovy bylo zachováno a dispozičně pozměněno pro nové potřeby. Po zbourání zadního traktu s kinem Oko přibyla k funkcionalistickému domu nová přístavba. Budova byla upravena pro potřeby České pojišťovny s kancelářemi ve všech podlažích. Konstrukčně se jedná o kombinovaný systém zděný a železobetonový monolit (železobetonová rámová konstrukce). Svislé nosné konstrukce tvoří zděné obvodové stěny a dva železobetonové monolitické sloupy. Stropní konstrukce jsou železobetonové monolitické trámové stropy. Galerie v sálu kina má strop tvořený soustavou ocelových nosníků (konzol) zřejmě s dřevěnými výplněmi.