kříž

Pískovcový kříž se nachází nad hlubokým úvozem u rozcestí starých cest vedoucích od Svatoňovic do Volavce, severně od zmíněných Svatoňovic. Je orientován jihozápadním směrem a stojí na ploché pískovcové podestě. Na nízkém kvadratickém soklu se třemi obdélnými vpadlými poli je postaven hranolovitý podstavec s rozšířeným spodním dílem o postranní voluty, mezi kterými je umístěna čabraka se třemi střapci. Na třech stranách horního dílu podstavce se nacházejí reliéfy Panny Marie (JZ), sv. Václava (JV) a sv. Máří Magdalény (SZ) v mělkých segmentově zakončených nikách. Panna Marie je oděna v dlouhý šat doplněný rouchem, které jí zakrývá i hlavu. Žena má ruce v prosebném sepjetí a stojí na nízkém podstavci. Světec sv. Václav je ztvárněn jako stojící postava oděná v knížecím šatu s korunou na hlavě, u levé nohy přidržuje štít a v pravé ruce svírá prapor. Sv. Maří Magdalena je vyobrazena jako prostovlasá žena v dlouhém jednoduchém šatu s růžencem v pravé ruce, která se sklání nad oltářem a levou rukou na něj pokládá květiny. Zadní strana podstavcového dílu je bez výzdoby. Hlavice, kterou vrcholí podstavec má projmuté boky a ohraničuje ji horní římsa. Na římse se nachází reliéf Božího oka a zbytky po dvou ulomených okřídlených hlavách andělů - cherubínů. Vrcholový pískovcový kříž, stojící na vysokém plintu, nese torzo korpusu ukřižovaného Ježíše Krista s poničenýma nohama. Nezřetelný nápis ve formě datace 1852 je vtesán na přední straně soklu, nikoli však ve středu nápisové plochy, ale blíže levému hornímu okraji.