socha sv. Antonína Paduánského

Sochu sv. Antonína Paduánského uvedli do literatury Jaroslav Kamper a Zdeněk Wirth, kteří o ní roku 1908 napsali: „Na cestě ke Křelovicům socha sv. Antonína z pískovce, neumělá. XVIII. stol. Dne 22. července 1933 však velitel četnické stanice v Číhané sděloval Státnímu památkovému úřadu: „Oznamuji, že kamenná socha sv. Antonína z XVIII. století, nacházející se v katastru obce Číhané, okres Stříbro, na rozcestí Křelovice-Budeč, která jest jako památka u tamního úřadu registrována, jest již po delší dobu svalena se soklu, aniž by byla dosud znovu postavena. Poškození sochy nastalo pravděpodobně vlivem povětrnostním, jímž byla uvolněna spojovací hmota mezi sloučenými kamennými díly sochy. Socha se nachází na pozemku majitele rolnické usedlosti Josefa Wanky v Číhané čp. 14.“ Státní památkový úřad nato 18. srpna 1933 zaslal tuto informaci farnímu úřadu v Číhané spolu s dotazem, kdo je povinen tuto sochu udržovat a zda existuje k tomu účelu nějaký fond; pokud pak tato povinnost náleží majiteli pozemku Josefu Wankovi, je tímto žádán, aby se postaral o znovuzřízení sochy. Socha však zjevně obnovena nebyla a pisatel číhanské farní kroniky někdy v době druhé světové války k přepsanému zápisu o soše z knihy Jaroslava Kampera a Zdeňka Wirtha už jen stručně dopsal: „Už demolována.“ Její přesnější umístění poznáme podle vyznačení ve stabilním katastru a ve vojenském mapování, kde ji vidíme na západním okraji intravilánu vsi při rozcestí dnešní asfaltové cesty do Budče a polní cesty k Něšovu.