socha sv. Josefa s Ježíškem

Sochu svatého Josefa uvedl do literatury Antonín Podlaha, který o ní roku 1912 napsal: „Na návsi hrubý oblý sloup řemeslně tesaný s podobně pracovanou sochou sv. Josefa vedoucího Ježíška. Letopočet 1760". Zánik sochy obecní kronika Horního Hradiště z let 1957-60 klade do roku 1923, neboť v zápise k tomuto roku uvádí: „1923. Až do tohoto roku neměla obec silnice. R. 1923 byla postavena silnice od č. 25 přes ves k č. 4. Před č. 6 stála kaplička z r. 1883, před ní byl dřevěný kříž as 5 m vysoký a stará socha sv. Josefa s Ježíškem z r. 1760. Kaplička musila ustoupit. Socha se rozsypala a byla dána do silniční zavážky. Zvonek byl umístěn před č. 2.“ Z dalšího textu se však zdá, že stavba této silnice přes ves, dlouhé jen 381 m, probíhala až v roce 1924 Sochu, tehdy již neexistující, stručně zmiňují ještě Umělecké památky Čech z roku 1957 s datací do roku 1760. Irena Bukačová a Jiří Fák pak o ní roku 2008 píší: „Zcela hypoteticky se můžeme domnívat, že byla dílem např. Carla Legáta, pracujícího v té době pro plaský klášter."