socha sv. Jana Nepomuckého

Podle nápisů na podstavci dal sochu sv. Jana Nepomuckého postavit Martin Walter z domu č. 28 a její oprava byla provedena 15. května 1820. V kozolupské obecní kronice se roku 1885 o této soše (a ještě o další, dnes neznámé soše sv. Vojtěcha) stručně píše: „[…] u bdeněveské silnice (už na bdeněveském pozemku) jedna socha představující sv. Jana Nepomuckého a socha sv. Vojtěcha (blízko Vochova).“ O obou těchto sochách kronika dále uvádí, že tyto „velmi špatně zachované sochy byly hraběcí hospodářskou správou odstraněny.“ Přesto však socha stála roku 1908, kdy ji uvedli do literatury Jaroslav Kamper a Zdeněk Wirth, kteří o ní napsali: „Na silnici do Kozolup socha Jana Nep. z pískovce. Na podstavci relief královské zpovědi a nápisy: GEWIDMET / MARTIN WALTER / HAUS No 28. / RENOVIRT / DEN XV MAI / MDCCCXX. / S: / IOAN / NES. V. / NEP. / ORA / PRO NO / BIS.“ XVIII. stol.“ Sochu stručně zmiňují i Umělecké památky Čech z roku 1957 s chybnou datací do roku 1820. V novější literatuře se dočítáme, že socha byla odstraněna až v sedmdesátých letech 20. století, obdobně jako další bdeněveské sochy sv. Floriána, sv. Josefa a sv. Jiří.